Comunicat del Casal El Tallaret sobre la concessió de l’espai de Cal Balsach
“La legalitat és seva. La legitimitat i els somnis són nostres”
El passat 16 de desembre vam reunir-nos com a Tallaret amb les tècniques de l’ajuntament (Patrimoni, Urbanisme,...) i el regidor d’Urbanisme i Tinent d’Alcalde, Maties Serracant. L’objectiu: tancar les condicions del contracte de concessió de l’espai de Cal Balsach i firmar en pocs dies, complint així l’acord del ple municipal del passat març.
Vam sortir d’aquesta reunió desanimades. La voluntat de les entitats i persones a títol individual xoca frontalment amb unes decisions tècniques/legals inamovibles. La frase “com que ho diu la llei…” es repeteix constantment.
Vam sentir-nos menystingudes constantment per part de les tècniques, qüestionant la durada del projecte, demanant obertura de mires per part nostre per comprendre la seva visió (quan ells no ho fan amb la nostre) i un llarg etc. que fa mes de 4 anys que dura. El principal punt de desacord és la quantitat d’anys de la concessió, que es calcula a partir de la inversió realitzada per part nostre (“tanta inversió, tants anys de concessió..”). La nostra inversió és de 150.000 euros, més una aportació de mà d’obra voluntària difícil de calcular. La nostra proposta inicial de concessió superava els 20 anys, però vam rebaixar-la a 19 anys acceptant la seva proposta. Finalment, a la reunió ens van confirmar que ens la rebaixaven a 13 anys, amb possibilitat d’ampliar-ho amb un criteri de correcció encara per definir.
Davant d’aquesta situació volem expressar que:
-
Aquest còmput d’anys per a la cessió no segueix cap llei, sinó una normativa municipal que està promovent l’actual govern.
-
Aquesta normativa està construint-se basant-se en els preus de metre quadrat molt per sobre dels preus del mercat. Considerem desafortunat que un govern d’esquerres i renovador assumeixi aquesta normativa, que reforça una lògica mercantilista i totalment allunyada de la realitat social. Una normativa submissa a un mercat agressiu i altament competitiu no pot ser un normativa acceptable per a les persones i col·lectius.
-
Invertirem 150.000 en el projecte – més un munt d’hores i esforços voluntaris incalculables. Una quantitat altíssima, que ens obligarà a fer un esforç enorme d’autogestió i solidaritat veïnal. Amb aquesta quantitat renovarem i dinamitzarem l’espai, l’obrirem al barri i arreglarem l’estat ruïnós al qual l’ha condemnat el seu propietari: l’ajuntament. És a dir, pagarem les obres d’un espai públic però no podrem gaudir d’ell més que 13 anys… No ens pesa autogestionar-nos, ens pesa que l’administració limiti els nostres projectes malgrat els nostres esforços.
-
Entenem, compartim i defensem que hi hagi una normativa que reguli les cessions d’espais a entitats i col·lectius. Prou concessions per “amiguisme” pròpies d’altres èpoques de la ciutat. Però no aquesta normativa. La complexitat i dificultats tècniques i legals mataran qualsevol idea que es posi sobre la taula per part del teixit social de la ciutat. I el còmput d’anys impedirà la durada de qualsevol projecte amb un mínim de recorregut.
-
Som conscients que bona part de les dificultats són a causa de la por a què algú pugui pensar que l’actual govern afavoreix col·lectius com el nostre per afinitats. Que ningú s’ho plantegi. No és propi de nosaltres. Treballarem, amb responsabilitat, per una normativa justa i que se’n pugui beneficiar tothom a partir d’ara. No creiem en favors. Creiem en l’organització i en l’esforç compartit.
-
Les idees i voluntats seguiran als carrers, orfes d’un suport per part de l’administració. Aquesta situació ens recorda que tenim davant una administració, encara que governada per unes forces en les quals hi hem dipositat esperances de canvi, altament burocratitzada i còmplice del sistema liberal i deshumanitzat, en la qual els càrrecs tècnics exerceixen un trist però inapel·lable poder. Davant d’aquesta administració només ens queda l’organització al carrer i a les assemblees, l’autèntic poder popular, alternatiu a la seves lògiques buròcrates. Seguirem empenyent i organitzant-nos, com sempre però més que mai.
Per tot això:
-
Demanem a tot el moviment popular i associatiu de la ciutat que no abaixi la guàrdia, que sàpiga destriar entre les bones voluntats del govern i les trampes legalistes i tècniques de l’administració per ofegar els nostres somnis.
-
Demanem al govern que no caigui al parany de la burocràcia, que no accepti la seva lògica mercantil, que governi per a les persones i que sigui capaç d’empènyer a canvis reals. Serem al seu costat.
-
Recordem a totes les forces polítiques de la ciutat amb representació a l’anterior legislatura que s’havien compromès en un ple a cedir aquest espai en bones condicions, aprovant per unanimitat una moció de suport.
-
Recordem que el casal El Tallaret ja som una realitat constituïda, amb més de 150 sòcies i començant a fer activitats. I tenim una voluntat molt clara: desobeirem les seves lògiques absurdes. La legalitat mercantil és seva. La legitimitat i els somnis són nostres.
Casal Popular El Tallaret
La Creu Alta – Sabadell. 17 de desembre de 2015.