Per Sandra Hurtado, membre del Tallaret.
El 8 de març es celebra el dia de la dona treballadora. L’origen el trobem al’incendi de la fàbrica Cotton i l’incendi a la fàbrica Triangle Shirtwaist Company de Nova York l’any 1911, on van morir 142 dones en vaga reclamant un sou i una jornada laboral digna. Aquesta empresa es dedicava als tints de la roba, en concret al tint lila, i és per aquest fet que el moviment feminista s’ha relacionat amb el color lila.
Al llarg de la història hem sigut conscients de com les dones han sigut excloses de la societat en molts contextos pel fet de ser dones. Un exemple clar és a l’edat mitjana, on les dones que tenien uns coneixements concrets sobre medicina se les consideraven bruixes i se les cremava, per com deia abans pel fet de ser dones i tenir coneixements, cosa que es considerava únicament dels homes. És important, també, destacar que hi ha hagut dones que han lluitat per trencar amb les desigualtats per raó de gènere i les desigualtats de classe, destaquen alguns noms com Clara Campoamor o Teresa Claramunt.
En l’actualitat, la discriminació que pateixen de les dones encara és evident amb les pràctiques discriminatòries per raó de sexe i gènere. En són clars exemples el feminicidi, que al 2015 vam patir 42 dones arreu dels Països Catalans; la disparitat salarial, i les polítiques retrògrades i misògines del Ministeri de Justícia. Ara fa cinc anys de la implantació de la reforma laboral, una reforma que ha minvat els drets de la ciutadania i aboca les dones a l’exclusió i la pobresa. Aquest retrocés en drets provoca més precarietat, dificulta l’entrada i el manteniment de les dones al mercat laboral. També significa fer un pas enrere en l’àmbit de la conciliació laboral, personal i familiar. L’últim atac ha estat la reforma de la Llei de l’avortament, que elimina el dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra maternitat. L’Estat espanyol tracta les dones des del paternalisme, com si fossin menors d’edat, intenta inculcar els valors morals més rancis de l’Església i les aboca a avortar de manera clandestina, amb un evident perill per a la salut.
El casal popular el Tallaret no deixarem que es qüestionin els drets de les dones, i lluitarem contra els retrocessos que se’ns imposin. Volem construir un nou país basat en la igualtat dels seus ciutadans trancant amb el patriarcat que encara avui es molt present en el nostre dia a dia però que en molts contextos encara no es visible, es per aquest motiu que no deixarem de defensar mai que volem “Dones lliures en una terra lliure”, i que “som les netes de les bruixes que mai varen poder cremar”. Seguim i seguirem lluitant fins a aconseguir una societat antipatriarcal.